Zájezd Potápění - MEXIKO termín 12.5. - 24.5.2011

  • Katalogové číslo: zajezd7

Zájezd Potápění - MEXIKO termín 12.5.- 24.5.2011

Popis zájezdu níže..

USTANOVENÍ:

Veškeré zájezdy které nabízíme nejsou pořádány naší firmou, ale našimi partnerskými

cestovními kancelářemi, které jsou prověřené a specializují sa na potápěčské zájezdy.

Tudíž je zaručen maximální servis s profesionalita!

Po zakoupení zájezdu Vaši objednávku předáme okmžitě cestovní kanceláři, která tento zájezd pořádá

a veškeré platby a další záležitosti již budete řešit přímo s organizátory zájezdu.

Ceny které jsou na našem E-shopu jsou naprosto stejné, jako při zakoupení zájezdu přímo v CK.

!! Nejsme zodpovědni za průběh ani organizaci zájezdu, pouze předáváme prvotní kontakt !!

 

Potápění v Mexiku

The Best of Yucatan

11-ti denní akce

termín: 12.5 - 24.5.2011, pro skupiny od 6ti osob kdykoli dle Vašich požadavků

MEXICO jako jedna z exotických středoamerických destinací nabízí možnost netradišní potápěčské dovolené spojující potápění na jednéch z nejúžasnějších potápěčských lokalit na světě - Cennotech s potápěním v nedotčené části Karibiku i výlety za historickými či přírodními památkami této kulturně nesmírně bohaté země. Na své si zde přijdou potápěči všech kvalifikací i jejich případný nepotápěčský doprovod...

Potápění:

1) potápění v Cenotech - jeskyních systémech na poloostrově Yucatan, se sladkou i slanou vodou, úžasnou viditelností a nádhernou krápníkovou výzdobou řadí tuto oblast k nejlepším speleolokalitám na světě. Na své si zde přijdou jak nároční speleopotápěči tak i méně zkušení sportovní potápěči s kvalifikacemi od OWD. Náročnost ponorů se vždy přizpůsobuje schopnostem jednotlivých úcastníku akce aby byla dodržena max. bezpečnost potápění. Na všech ponorech jsou jako průvodci profesionální instuktoři z našeho místního partnerského potápěčského centra a pro náročnější ponory potápěčů s jeskynní kvalifikací jsou využívána kvalitně instalovana vodicí lana. V případě zájmu je přímo na místě možnost absolvování několika typů speleopotápěčských kursů. Teplota vody cca 26 C, viditelnost i idealnich pripadech téměř neomezená.

Organizace potápění:
- ráno trasfer z rezortu na bázi, příprava výstroje, odjezd na Cenoty mezi 8-9 hodinou (dle domluvy skupiny), transfer z Playa del Carmen na Cenoty cca 45-50min + 0-15min jizda v dzungli...
- 2 ponory, každý na jiné lokalitě, doba ponoru cca 45-50 minut, mezi ponory se dělá pauza na přesun a odpočinek.
- lokalit cavernove potapeni tj. pro potápěče bez jeskynní specializace je k dispozici celkem 16 takze v případě zájmu o přikoupení dalších ponoru je kde se potápět...
- hloubky v Cenotech se pohybuji od 4 do 16 metru, jsou zde 2 hlubsi cenoty okolo 30m.
- min. je vyžadovana kvalifikace certifikaci OWD - v tomto případě se potapi v cavern zonach (max 60 metru od vchodu za dosahu denniho svetla, pouze velke prostory, potapi se podle instalovyných vodicích lan
- možnost celoročního potápění bez ohledu na počasí, viditelnost pres 100 metru,zadne proudy.
- potápění probíhá ve skupinkách max 4 potapeci na jednoho pruvodce.
Cela tour trva okolo 4-5 hodin (doprava, briefing,potápění, návrat do rezortu)
- pro certifikované jeskynní potápěče je možno zajistin náročnější program včetně pronájmu Twin setů, stage atd.

2) potápění v Karibiku v okolí Playa de Carmen - toto turistické centrum leží v blízkosti Conotů čímž se eliminují dlouhé transfery při potápění v jeskyních a zároveň nabízí široké možnosti potápění na okolních reefech, odpočinek na písečných plážích i výlety k mayským pyramidám a dalším památkám v okolí.
Ponory na reefech jsou vhodné opět jak pro zkušené potápěče tak i pro úplné začátečníky a je možno je doplnit i výlety na proslavený ostrov Cosumel s dalšími nádhernými lokalitami.

Organizace potápění:
- ráno trasnfer na bázi, příprava výstroje
- odjezd mistni reefy primo z plaze speedboatem, lokality pak jsou ve vzdálenosti 10-30 minut plavby lodi
- hloubky od 6 do 25 metru, 1.ponor je vetsinou hlubší cca 20-25 metru, 2.ponor mělčí cca 10-15 metru
- cely vyjezd trva cca 4 hodiny

Výjezd na ostrov Cozumel - organizuje se za příplatek dle zájmu skupiny:
- ráno odjezd z pristavu trajektem (45 min plavby na ostrov), prestoupeni na potapecskou lod. Pot. lokality jsou vzaleny 20-45 minut lodi a hloubky podobne opět 10-25 metru
- cela tour trva cca 7 hodin

3) potápění v Karibiku v okolí Mahahual - jedná se o malé teprve vznikající turistické středisko na jihu Yucatánu nedaleko hranic s Belize. Vzhledem k absenci masového turismu i jakýchkoli dalších lidských aktivit jsou místní reefy nedotčené činností člověka a tudíž nesrovnatelně nádhernější než vše co můžete vidět v moři v oblasti Cancunu či Playa del Carmen

Organizace potápění:
- ráno trasnfer na bázi, příprava výstroje
- odjezd místní reefy clunem, potápěčské lokality jsou ve vzdálenosti 10-30 minut plavby lodí
- hloubky od 6 do 30 metru, 1.ponor je vetsinou hlubší cca 20-30 metru, 2.ponor mělčí cca 10-20 metrů
- celý výjezd trvá cca 4 hodiny

ORIENTAČNÍ ITINERÁŘ

1.den: odlet z Evropy, přílet do Cancúnu, transfer do střediska Playa Del Carmen. Ubytování v hotýlku střední kvality (cca 10min. od pláže)

2. den:potápění v Cenotech – světový unikát!! Fantastické krasové labirynty protkávající rozsáhlou část poloostrova Yucatán. Na desítkách míst v tropické džungli se nacházejí vstupy = Cenoty do těchto sladko/slanovodních jeskynních systémů. Přitom každý z těchto Cenotů je unikátní a potápění v něm se odlišuje od ostatních a jsou jak pro sportovní tak speleopotápěče životním zážitkem. Viditelnost pod vodou je téměř neomezené, pouze v hloubce cca 10m narazíte na rozhraní sladké (horní vrstva nahromaděné dešťové vrstvy) a slané (mořské vody). Tyto ponory se dají naplánovat s různým stupněm obtížnosti pro kvalifikace od OWD, P* tak pro potápěče s certifikací Cavern – Cave diver. Případní zájemci mohou po předchozí domluvě absolvovat i tyto kursy a posunout tak hranice svých potápěčských dovedností.

3.den:potápění v moři – v období leden-únor se v oblasti Playa vyskutují býčí žraloci se kterými absolvujeme 1-2ponory

4.den:volno na krátké výlety či alternativně výlet a potápění na ostrově Cosumel, možnost návštěvy některého ze zábavních ekoparků: Xcaret (cenote s „podzemní řekou“, večerní vystoupení s dávnými myskými obřady, pavilón motýlů, botanická zahrada, plavání s delfíny, hnízdiště divokého ptactva,…)

5.den:potápění v Cenotech

6.den: přejezd na jih do Mahahual, po cestě prohlídka mayských památek v Tulumu (v porovnání s ostatními památkami, které navštívíme jsou tyto sice „nejchudší“ ale zato se nacházejí na nejkrásnějším místě – na vrcholu útesu nad panenskými plážemi a tyrkysově modrým mořem),  Coba – původně jedno z největších mayských měst nabízí většinou ještě nezrestaurované památky ukryté hluboko v tropické džungli. V případě zájmu a při dostatku času nebo místo Coba je možné ještě zařadit do programu výlet lodní výlet do rezervace Sian Ka’an. Odpoledne příjezd do Mahahual - romantického malého střediska na jihu Yacatanu (jen několik desítek kilometrů od hranic s Belize), kde absolvujeme ponory na krásných nedotčených karibských reefech.

7.den:potápění na reefech v okolí Mahahual – lidskou činností a masovou turistikou doposud téměř nedotčené reefy – typická karibská mořská fauna (kanicové, langusty, pomcové, delfíni,…) a flóra (převážně měkké korály, houby,…)

8.den: potápění na reefech, v případě zájmu a dobrého počasí je možno za příplatek podniknout celodenní výjezd do mořské rezervace Chinchorro

9-10.den: odjezd do vnitrození na mayské památky. Při cestě od jihu budeme mít možnost návaštívit spoutu zajímavých míst bez davů turistů. Výběr navštívených míst bude záležet na dohodě účastníků akce a časových možnostech.

Uxmal – jedno z nejpůsobivějších mayských nalezišť situované v hornatém regionu Puuc. Toto rozsáhlé naleziště  je mírně stranou hlavních davů turistů z velkých letovisek proto si zde obzvlášť navečer můžete téměř sami vychutnat jeho kouzelnou atmosféru.

Mezi nejzajímavější stavby této lokality patří:

Kouzelníkův dům – 39m vysoký chrám postavený základech dřívějších 4chrámů.

Nádvoří jeptišek – rozsáhlý palácový komplex se 74místnostmi jehož původní význam je dodnes nejasný

Želví dům – další chrám lemovaný reliéfy želv, které Mayové spojovali s bohem deště – Chakem.

Vládcům palác – asi nejúchvatnější stavba celého komplexu a jeden z nejlepších pozůstatků vrcholného mayského období Puuc

Kabah – další relativně málo navštěvované  naleziště. Jeho najzajímavější částí je Palác masek jehož fasáda je pokryta téměř 300 maskami boha deště Chaka. I zde samozřejmě nechybí monumentální palác či malá a velká pyramida

Sayil – proslavený především obrovským třípatrovým palácem připomínajícím minojský palác na Krétě.

Labna – její palác patří k nejdelším v celé oblasti a jeho výzdoba je stále ve velmi dobrém stavu. El Arco – nádherný zdobný oblouk spojující původně dva čtvercové dvory.

Rozpadlá pyramida El Minador s chrámem na jeho vrcholu odkud je nádherný výhled do okolí.

Chichén Itzá – ačkoli se jedná o nejslavnější a nejlépe zrestaurované mayské naleziště na Yucatánském poloostrově doporučujeme jeho zařazení do programu pouze pokud se nám podaří sem dostat brzo ráno. Později je už zavalen davy turistů a působí příliš komerčně.

Mezi jeho nejzajímavější části patří:

Kukulcánova pyramida  s chrámem na vrcholu, která.je v podstatě mayským kamenným kalendářem. Uvnitř této pyramidy se nachází původní starší pyramida s jaguářím trůnem.

Velké míčové hřiště – jedno za 8 hřišť v tomto komplexu a asi největší a nejzachovalejší na Yucatánu.

Chrám vousatého muže a chrám jaguárů  jsou bohatě zdobené reliéfy a freskami.

Observatoř – jedna za nejvýznamějších staveb této lokality. Odtud určovali mayští kněží začátky obřadů, svátků i zemědělských aktivit.

Grutas de Loltún – jeden z největších a nejzajímavějších jeskynních systémů v oblasti Yucatánu s nástěnnými malbami a dalšími artefakty z mayských dob.

V případě časové rezervy je možno do programu zařadit i návštěvu městečka Celestún, které je obklopeno rájem divokých zvířat – především vodních ptáků. Největší atrakcí jsou pak výlety za plameňáky během nichž nespatříte jen hejna těchto krásných ptáků při plavbě kolem pobřeží ale i rajky, kormorány, volavky, jespáky a mnoho dalších. V ústí řeky Ria Celestun pak projedete „zkamenělým lesem“ za nímž se nachází lokalita se stovkami až tícemi plameňáků. Následuje plavba 200m mangrovovým tunelem a poté koupání ve sladkovodních pramenech.

Tato oblast navíc nabízí i ideální možnosti relaxace na kilometry dlouhých bílých plážích před odletem zpět do Evropy.

Cenote Ik Kil – hluboký cenot uvnitř něhož bylo vytvořeno úchvatné přírodní koupaliště. Podobných cenotů je po cestě více a přináší vždy  příjemné osvěžení.

Valladolid – klidné provinční městečko s koloniálními budovami a několika Cenoty v blízkém okolí.

Ek Balam – nově restaurované naleziště stále ještě částečně ponořené v džungli. Jeho nejzajímavější částí je masivní vysoká pyramida s jaguáří tlamou. Její základy pokrývají lidské lebky a podivné lidské postavy s křídly – „mayští andělé“

10.den – dle doby odletu dopoledne ještě památky a poté transfer na letiště v Cancúnu.

11.den – návrat do ČR.

!! Upozorňujeme všechny účastníky akce, že poznávací část programu je řešena „expediční formou“ kdy budou do programu zařazovány nové lokality, která chcete postupně prozkoumat a stejně tak ubytování bude zajišťováno pravděpodobně až na místě dle aktuálního programu a převažujícího zájmu dané skupiny.

 

CENA: 1 200 USD potápěč (600 USD nepotápěč) + letenka

 

Cena zahrnuje:

  • 12 x nocleh v resortu či hotýlku střední kvality
  • 10 ponorů
  • transfery
  • průvodce
  • cestování privátním mikrobusem po Mexiku.

Při požadavcích na ubytování vyšší kvality si budou účastníci akce doplácet rozdíl mezi kalkulovanou cenou 25USD/os/noc a zvolenou lepší kvalitou ubytování.

 

Cena nezahrnuje:

  • letenku (cca 20-25 000Kč dle termínu a společnosti)
  • stravu (ceny přibližně stejné jako v ČR)
  • pronájem potápěčské výstroje
  • transfery z a na letiště
  • pronájem mikrobusu k výletu jih do Mahahual a na památky
  • vstupné do památek
  • ponory nad rámec programu a další výlet
  • pojištění a další výše neuvedené
  • Hmotnost: 1 kg